DICASTERIUM DE CULTU DIVINO ET DISCIPLINA SACRAMENTORUM

Following a number of requests for clarification regarding the transfer of the obligation to attend
Mass when a holyday of obligation is transferrved, the Dicastery for Divine Worship and the
Discipline of the Sacraments, having consulted the Dicastery for Legislative Texts, by means of this
Note hereby specifies the following.

Prot. 51/25
Vatican City, 23 January 2025

NOTE

on the obligation to attend Mass when a holyday of obligation is transferred
because of an occurrentia festorum

1. The coexistence, in the liturgical year, of the weekly cycle, of movable feasts and weekdays
(because of their relationship with Easter), and of days (feasts and weekdays) with fixed date
celebrations, both in the universal calendar and in particular calendars, gives rise to the
phenomenon of occurrentia festorum, i.e. the coincidence of two feast days on the same calendar
date.

2. This is regulated by the Normae universales de Anno liturgico et de Calendario according to
which (n. 59) “precedence among liturgical days, as regards their celebration, is governed solely”
by the Tabula dierum liturgicorum.

3. Therefore, “if several celebrations fall on the same day, the one that holds the highest rank
according to the Table of Liturgical Days is observed. However, a Solemnity impeded by a
liturgical day that takes precedence over it should be transferred to the closest day not listed
under nn. 1-8 in the Table of Precedence, provided that what is laid down in n. 5 is observed”
(Normae universales n. 60).

4. In this regard, the following dubium arises: in the case of the transfer of a holyday of
obligation, is one bound on the day ad quem to observe the obligation to attend Mass?

5. The CIC deals with holydays of obligation in canons 1246-1248: these canons do not provide for
the possibility of a transfer due to an occasional occurrentia festorum. The faculty given to the
Episcopal Conference, with the approval of the Apostolic See, to suppress or transfer to Sunday
certain holydays of obligation (cf. can. 1246 § 2) refers to suppressions or transfers which are
not occasional but permanent.

6. Since this is a liturgical matter and since this issue is not expressly regulated by the CIC, in
addition to applying what is laid down in the Normae universales de Anno liturgico et de
Calendario, it is necessary to bear in mind the normative interventions that the competent curial
body for divine worship and the discipline of the sacraments has adopted over time. These
interventions attest to a well-established practice according to which, in the event of the transfer
of a holyday of obligation, the obligation to attend Mass is not transferred.

7. Since this practice is not contrary to the canons of the CIC, it is to be considered liturgical
law (cf. Canon 2) that in the event of the occasional transfer of a holyday of obligation, the
obligation to attend Mass is not transferred to the day ad quem.
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of English translations from the sixteenth century to the present day. In the process, they have revealed much little-known material, and some
that is published in a hymnal for the first time. [They] navigate this difficult terrain with assurance; indeed, the editors’ explanation of the
Urbanite reform and its impact on English translators is a model of clarity, and contains information this reviewer has not encountered elsewhere.

] TS EDITORS LEFT NO STONE unturned in their quest for the best versions of these ancient Catholic hymns, combing through centuries
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